My Instagram

LA SOLITUD DELS NOMBRES PRIMERS

Amb més d'un milió d'exemplars venuts al seu país natal, Itàlia, traduïda a 29 idiomes i guardonada amb el premi Strega 2008, La solitud dels nombres primers de Paolo Giordano, va camí de convertir-se en el fenomen editorial de l'any, tot un aconteixement si tenim en compte que és la primera novel.la d'aquest turinés de 26 anys, llicenciat en Física Teòrica.
D'històries d'amor, ja ens han explicat moltes i de molt variades, per tant, l'èxit d'aquest llibre l'hem d'anar a buscar en la manera que te l'autor d'explicar-nos la seva, perquè a fi de comptes, aquest llibre ens parla d'una història d'amor.
Segons els matemàtics, dintre dels nombres primers (aquells que només son divisibles per l'unitat i per si mateixos) n'hi ha alguns que son més especials...son els nombres primers bessons, parells de números com l'11 i el 13 ó el 17 i el 19 que tot i ser parelles que estan juntes, mai arrivaràn a tocar-se perquè entre ells, sempre hi haurà un número parell que els ho impedirà.
Agafant aquesta llei matemàtica com a metàfora, Giordano ens presenta al seu parell de nombres primers bessons, en Mattia i l'Alice i la seva tortuosa història d'amor.
L'Alice es una nena a la que el ser pare l'obliga a practicar l'esqui, un esport que ella odia profundament. Un dia te un accident que la deixa coixa.
En Mattia per la seva banda, te una germana bessona, la Michela. Tot i ser físicament semblants, l'atzar ha volgut que siguin ben diferents. Mentre el Mattia és nen dotat d'una intel.ligència més gran del normal, la Michela es tot el contrari i això condiciona la seva relació amb els demés. Quan per fi un dia, el conviden a una festa d'aniversari i la seva mare l'obliga a portar-se'n a la seva germana, en Mattia decideix deixar-la en un parc per anar-hi tranquil. A la tornada, la Michela ja ni hi es i mai més se'n torna a saber d'ella.
Aquests dos fets, marcaran per sempre més les seves vides i farà d'ells dos éssers solitaris que un dia, el destí uneix en una festa de l'institut. Des de les hores, l'un serà el complement de l'altre com ànimes bessones, però com aquests nombres primers, estan destinats a estar sempre junts però sense arribar a tocar-se mai. De fet, la seva rel.lació no va més enllà d'allò que senten l'un per l'altre però que mai es diuen i el seu contacte físic es resumeix en un petó de cotxe.
Com ja he dit abans, el més destacable del llibre es la prosa de Giordano; clara i directa, sense floritures ni paraules rebuscades. Explica les coses tal cual son i per fer-ho ens diu només allò que cal saber deixant la resta a l'imaginació del lector per omplir els buits que deixa amb els salts en el temps que fa al llarg de l'història.
Una lectura molt recomanable i una bona idea si encara no en teniu, per regalar aquest Sant Jordi.
La solitud dels nombrers primers
Paolo Giordano
Edicions 62
P.V.P.: 17.00
La soledad de los números primos
Paolo Giordano
Editorial Salamandra
P.V.P.: 16.00

Si encara no esteu del tot convençuts, podeu fer un tastet d'aquesta novel.la, llegint els dos primers capítols clicant aquí.

Cap comentari