My Instagram

L'ANY DEL PENSAMENT MÀGIC

Uns dies abans del Nadal de 2003, Quintana Roo, l'única filla de Joan Didion i el també escriptor John Gregory Dunne, es posava malalta del que en un principi semblava una grip, però que ràpidament evolucionaria cap una pneumònia i acabaria a la Unitat de Cures Intensives en un coma induït i amb respiració assistida. El dia abans de Cap d'Any, els Dunne, després d'haver visitat la seva filla a l'hospital, es disposaven a sopar en el seu apartment de Manhattan quan John Gregory Dunne va tenir un atac de cor fulminant. Va morir a l'instant. En uns segons la relació intima i simbiòtica dels dos escriptors durant quaranta anys es va acabar. Quatre setmanes més tard la seva filla sortia del coma. Dos mesos després, a la primavera de 2004, quan semblava ja recuperada, Quintana va haver de tornar a ser hospitalizada i va acabar morint el 26 d'Agost de 2005.

D'aquesta tràgica experiència en va sortir "L'any del pensament màgic", un interessant llibre que aborda d'una forma demolidora i minuciosa el terror i el dolor personal que provoca la pèrdua d'un ésser estimat. Es tracta doncs, d'una manifestació poderosa del dolor i la pèrdua i alhora una inesborrable i personal mirada a quaranta anys de matrimoni i de col·laboració professional de dos dels escriptoris nord-americans més emblemàtics del segle XX.

Aprofitem per parlar-vos-en ara, ja que els propers dies 4, 5, 6 i 7 de juny se'n representa al Teatre de Ponent de Granollers l'adaptació teatral feta per la mateix autora, traduïda per Joan Sallent, interpretada per Marta Angelat i dirigida per Oscar Molina.

Cap comentari