My Instagram

LA CARTA BELLINI


La carta Bellini

L'autor Jason Goodwin ens ofereix la tercera novel.la protagonitzada per Yashim Togalu. L'eunuc criat i entrenat al palau del Soldà per resoldre els afers més espinosos de la forma més discreta. Aquesta vegada l'escenari de l'acció no és Istambul sinó Venècia. Encara que en les anteriors novel.les la ciutat del Bòsfor era un personatge més en aquesta Venècia fa el fet.

En ple segle XIX Venècia està en plena decadència. És una ciutat empobrida que viu del seu passat. Literalment, ja que es ven el seu patrimoni, la seva imatge o la seva fama. És en aquest context que Yashim reb l'encàrrec del nou i jove Soldà de trobar i comprar un Bellini que retrata el seu avantpassat Mehmet el Conqueridor. Però no tothom a la cort hi està d'acord. I aquí comença a córrer una trama rica i fascinant.

Goodwin manté el nivell i el ritme que va començar amb les seves anteriors novel.les. Una trama vigorosa, personatges secundaris amb molta presència i unes fortes dosis d'acció i de passió completen el plat. En resum es tracta d'una bona novel.la històrica, ben escrita amb un curiós gust pels detalls. I on un món que s'acaba va deixant pas a un món nou i no massa millor, però inevitable. Aquesta melangia per un món que desapareix és una de les constants de les novel.les de Goodwin. A més hi trobem un altre cop una forta presència gastronòmica. Ja que l'autor també disfruta fent-nos venir salivera. La Carta Bellini està editada per edicions del 1984.

Jordi Riu

Cap comentari