My Instagram

CONTRA EL VENT DEL NORD

CONTRA EL VENT DEL NORD és una novel.la on l'autor arrisca totalment ja que no hi ha cap paràgraf ni diàleg convencional; es composa per complet de correus electrònics. Personalment, m'ha fet la lectura un pèl angoixant, però suposo que aquí és on radica l'èxit del llibre i de la història: sempre necessites llegir més, per aconseguir acabar i saber el final i poder dir ja estic.


El tema que tracta és totalment actual i moltes persones es poden sentir identificades amb la situació que es produeix, tot i que aquí està portada a l'extrem, per tenir al lector enganxat i fer-lo connectar amb els protagonistes. És a dir, el lector no queda mai passiu mentre està llegint, sinó que reacciona, almenys jo, de manera impulsiva, positivament o negativament, quan coneix les reaccions i els comentaris del noi i la noia protagonistes.

No puc dir que "Contra el vent del nord" m'ha agradat perquè les relacions que es creen a través d'internet entre persones que no es coneixen i després s'estimen moltíssim, molt més que a les del teu voltant, no me les crec, no em poden cabre dins del cap. És molt fàcil escriure i coneixe't sense veure't a través de l'escriptura i la lectura i és molt diferent quan parles de tu a tu. No crec que ningú recorri al correu electrònic quan ha d'arreglar una relació sentimental que no funciona i sí que potser funcionen relacions només per correu electrònic. Aquí arriba la reflexió de la novel.la: pots intimar moltísssim sense tenir contacte físic, pots viure ignorant a les persones que viuen amb tu, sense voler dedicar-lis ni un segon de la teva vida encara que te'ls estimis molt simplement perquè t'atrau el desconegut, perquè t'atrau el misteri? Podem viure de la incògnita? Per què ens compliquem la vida? Per què no afrontem els problemes cara a cara?

Tot això i més és el que planteja la novel.la "Contra el vent del nord", a través de missatges, com ja he dit. Crec que és una anàlisi de les relacions socials del segle xxi que quan es fa en forma d'assaig ningú llegeix i en aquest format té un èxit de públic descomunal.

A esperar tots la segona part, perquè això segueix. Jo crec que no la llegiré, perquè no tinc ganes de fer el tafaner i és que m'interessa ben poc el que es puguin dir dues persones que no tenen res a veure amb mi.

Dolors Olmedo.
 
Títol: Contra el vent del nord / Contra el viento del norte
Autor: Daniel Glattauer
Editorial: La Campana / Alfaguara

Cap comentari