My Instagram

El misteri de Hanging Rock

Diuen que el dia de Sant Valentí de l’any 1900, tres noies i una professora van desaperèixer misteriosament a Hanging Rock, un paratge rocallòs d’Austràlia. Formaven part d’una excursió organitzada per l’elitista colegi Appleyard. Només una noia va ser testimoni de la desaparició, però víctima d’un atac d’histèria, no poder aportar cap pista a la investigació.


Aquest episiodi va ser narrat per Joan Lindsay en una inquietant novel·la publicada l’any 1967, i posteriorment, l’any 1975, Peter Weir la va portar al cinema amb el mateix títol, “Picnic en Hanging Rock”.

Ara, l’Editorial Impedimenta, edita el llibre en castellà i us el recomano totalment. Llanceu-vos-hi de cap. El misteri arran de la desaparició d’aquestes noies és un remolí del que no se’n pot escapar.

Tot i tractar-se d’un cas sense resoldre, de fet mai s’ha dit si realment va succeir o no, i que genera un intens debat que podeu seguir en nombroses webs de temàtica paranormal, la lectura és adictiva fins el final, un sensacional final. Potser el secret del culte que genera aquesta novel·la és que l’autora no es limita a parlar-nos de les diverses investigacions que es porten a terme per trobar les noies i prou, no es limita a escriure una novel·la de misteri, si no que també ens descriu les repercussions de la tragèdia, tant pel que fa al propi declivi de la institució escolar com a la seva incidència en la moral i en la conducta de totes les persones que d’una manera o altra s’hi van veure relacionades. La lectura és una deliciosa combinació de misteri i mussolines, un seguit de corredisses de noies encorsetades que malviuen en un estricte ambient disciplinari dominades per una malvada institutriu que es recull el cabell amb una munió de pinces. Són molts els encerts de la novel.la: la descripció d’aquest ambient insà que impera a l’escola, o el tractament dels personatges amb una certa distància i sense escrúpols - entre els que destaca la captivadora Miranda, que desperta devoció entre les alumnes i provoca actes d’heroïcitat-. I a banda del misteri i el retrat psicològic també hi trobem unes agraides pinzellades d’humor i fina ironia.
Podríem dir que l’ombra de Hanging Rock és allargada i plana damunt d’una tragèdia gòtica.
Absolutament recomanable!!

Per acabar us deixo un parell de links relacionats amb el llibre. Un és el trailer del film (no us perdeu l'acrobàtic treball de perruqueria per caracteritzar la dolenta senyora Appleyard), i l'altre un link a móns paranormals....
http://www.mundoparanormal.com/docs/enigmas/hanging_rock.html
http://www.youtube.com/watch?v=h1jWyiE7068

/Jordi Sánchez.

Cap comentari