My Instagram

FLORA POSTE

Fa uns mesos l’editorial Impedimenta publicava “La hija de Robert Poste”, d’Stella Gibbons. Ja sigui per l’exquisida cura de l’editor, que transforma cada un dels seus llibres en objectes irresistibles per tot aquell que pateix de compra compulsiva, o sigui per un ràpid boca-orella dels lectors, el llibre es va convertir en un fenòmen de vendes.

La filla de Robert Poste, la Flora Poste, és una jove anglesa que després de quedar orfe, decideix escriure a un seguit de familiars tot demanant ser acollida i poder viure de gorra. Els únics parents que responen són els Starkadder, una familia de cafres que viuen en una granja llardosa sota la tirania de la matriarca Ada Doom, que des del seu llit es dedica a fer xantatge emocional per impedir que ningú abandoni el clan familiar. La Flora Poste accepta el repte i, poc a poc, amb molta traça, i a l’estil Jane Austen, posarà cada cosa al seu lloc.

És tracta doncs d’una novel.la còmica que, tot i tenir un humor bastant inocent, resulta divertida. Cal dir que l’autora ha estat comparada amb Woodehouse i Evelyn Waugh.

Ara, la mateixa editorial publica “Flora Poste y los artistas”, una continuació de la primera però que pot ser llegida independenment. A la protagonista li demanen que torni a Cold Comfort Farm, on la granja ha estat convertida en un peculiar museu i s’hi està a punt de celebrar un tronat congrés d’artistes i intel·lectuals. Stella Gibbons els retrata de forma hilarant. Hi ha un pintor portugués anomenat Peccavi que vesteix “pantalones cortos, de tela raída, una camiseta de rayas azules y blancas” i que calça sandalies.

En aquest llibre doncs, Stella Gibbons es mostra molt més satírica i crítica. Com explica molt bé José C. Vales al pròleg de l’edició castellana, es mostra molt crítica amb la frivolitat dels pensadors, artistes i científics del seu temps. Anglaterra acaba de viure la Segona Guerra Mundial. Però lluny de tornar-se més espessa, amb un ritme més lleuger, va molt més de cara al gra embolic rera embolic.

Stella Gibbons en versió Premium.

Cap comentari