My Instagram

Comer animales - Jonathan Safran Foer

Al caure el llibre a les meves mans, el títol em va fer tirar enrere, vaig pensar: Oh no, un al·legat a favor de menjar carn! Però no, no ho és. I tot i que l'autor és vegetarià, tampoc es pot considerar que el llibre faci proselitisme de la causa (tot i que dóna ferms arguments per tornar-s'hi).  El que Jonathan Safran fa en aquest llibre és un recorregut pel métode actual de producció de carn i peix. Es tracta d'un anàlisi de la producció industrial animal, des de la seva criança fins que són duts a l'escorxador, així com dels mètodes de pesca actuals.

Quan Safran es va assabentar que seria pare va decidir investigar sobre l'alimentació i com a resultat tenim aquest llibre. En ell analitza les conseqüències de menjar carn de forma global, no només étiques (quina relació establim amb la resta d'animal? Qué fa que la gent mengi determinades espècies i altres no? Està justificada la violència vers els altres animals per alimentar-se?), sinó també mediambientals (p.57 La ganadería industrial realiza una contribución al calentamiento global que es un 40% mayor que la de todo el sector del transporte junto, lo que la convierte en la responsable número uno del cambio climático), de salut  (per exemple: els animals que "viuen" en granges industrials estan sotmeses a medicació constant, una medicació que després passa al consumidor), socials (p. 261 La gran mayoría de lo que se cultiva en Estados Unidos va a parar al consumo animal, tierra y comida que podríamos usar para alimentar a los humanos o preservar la naturaleza), culturals (analitza les tradicions que giran al voltant del menjar) i econòmiques (per exemple, les comunitats rural s'han vist molt afectades per aquest nou mòdel de producció). Tot i que la seva investigació està centrada als EUA no podem ser tan ingenus de pensar que aquí les coses són diferents.
I, per què llegir-ho? Perquè és un llibre que farà obrir els ulls a més d'un, i permetrà escollir amb més consciència allò que un menja. A més, està molt ben documentat (amb visites del propi autor a les granges, entrevistes amb diferents actors del sistema) i tot i la crueltat del tema tractat, és de lectura amena, sense embuts ni tecnicismes i amb un toc còmplice a través de les seves anècdotes familiars.

Un llibre que no es pot deixar de llegir i que farà que més d'un es replantegi  que posa al seu plat.  No es pot restar indiferent davant el món que Safran ens descobreix. 

I si et quedes amb ganes de més:

-         Lo que hay que tragar, de Gustavo Duch, ed. Los libros del lince.
-         Otra manera de vivir, de Jane Goodall, ed. Lumen i Debolsillo (Magnífic!!)
-         Liberación animal, de Peter Singer, ed. Taurus (un clàssic de nou en circulació que va més enllà de l'alimentació).


Alba Rivero
Pots comprar aquest llibre a BESTIARI

Cap comentari