My Instagram

Palestina, el hilo de la memoria

"La historia no se repite pero hay momentos y lugares del mundo en los que parece girar machaconamente en torno al mismo eje, de modo que el presente se os aparece en forma de déjà vu, como una versión remozada del pasado, lo cual no deja de ser una suerte de espejismo: la historia, aunque se parece, nunca es igual"
 
L'editorial Barataria recupera per al lector Palestina. El hilo de la memoria de Teresa Aranguren, publicat originàriament l'any 2004 a l'editorial Caballo de Troya. Tot i així, el llibre sorprèn per la seva actualitat. Han passat vuit anys des de la seva primera publicació i el drama palestí enlloc d'anar cap a una sortida sembla enxarxar-se cada dia una mica més, i això en detriment d'ells mateixos. 
 
Narrat amb un llenguatge clar i unes formes literàries, Aranguren fa un recurregut per la història de Palestina, ens fa una cronologia del conflicte a través de vivències personals (inclosa la seva pròpia experència) i fets històrics. És una barreja ben equilibrada entre el que podriem dir la Història (en majúscules) d'un poble, el palestí, i les històries personals dels qui ho formen, unes històries que narran la quotidianitat dins de la barbàrie. Un llibre que és el testimoni del patiment d'una terra, la narració de la gestació i execució d'un genocidi. 
 
En aquest assaig Teresa Aranguren fa palèsa la necessitat de la memòria i la importància del llenguatge, el qual ha estat utilitzat per distorsionar la realitat d'allò que passa a Palestina, ens fa evident la manipulació de les paraules, de com els termes poder tergiversar els fets. 
 
Si es vol tenir una visió global sobre la història d'aquest racó del món una bona opció és aquest petit però excel·lent llibre que torna a posar a la nostra disposició Barataria. Perquè per entendre és necessari conèixer.
 
Alba Rivero
 
PALESTINA, EL HILO DE LA MEMORIA
Teresa Aranguren
Barataria Ediciones
PVP: 11.50

Cap comentari