My Instagram

Simon Scarrow i la saga de Quinto Licinio Cato

La sèrie de novel.les històriques escrita per Simon Scarrow ambientada a l'època de l'emperador romà Claudi és mereixen a parer meu una ressenya col.lectiva.

  En ella s'hi narra les aventures i desventures de dos soldats romans. Macro és un centurió ascendit a base d'experiència, resistència, duresa i tenacitat. És el que podríem anomenar un "xusquero" de l'època de l'Imperi romà. Cato té una biografia diferent. Nascut i criat al palau imperial a Roma com a esclau, se li ofereix la llibertat a canvi d'allistar-se. L'atzar el creua amb Macro i amdós esdevenen amics.   La sèrie de novel.les que venen a continuació tenen sempre com a pilar aquesta amistat.

Cato i Macro són a simple vista personatges antagònics. Cato és un tipus alt, esquifit, cultivat i lletrat que ha entrat en el món de les legions de rebot. Macro en canvi és un producte perfectament bén acabat de la vida militar, bast, rude, dur i resistent. Amb aquests dos personatges Scarrow flirteja amb diversos arquetipus. Holmes i Watson, Quixot i Sancho. Però aconsegueix no caure de ple en cap d'ells sinò un cop apuntats ell mateix es cuida de desdibuixar-los. Alhora que les peripècies que passen i el temps marquen una evolució en ells, cosa que evita l'estancament de la sèrie.   Ara bé, aquesta evolució no altera massa la finalitat de les novel.les . L'autor no busca unes reflexives i profundes "Memòries d'Adrià", sinò més aviat unes novel.les d'aventures que enllaçan amb els Salgari, Stevenson, o Jack London. El que les fa diferents del que seria unes simples novel.les d'aventures i les converteixen en unes bones novel.les històriques és una ambientació i documentació acurades. La descripció de la vida a les legions, als seus campaments i ciutats esdevé més que creïble.

La serie però és pot dividir en vàrios blocs en funció de la zona geogràfica on es descabdellen les aventures. En un primer moment Cato i Macro es troben a la frontera germànica per participar  tot seguit en al conquesta de Britània. La conquesta de l'illa omple les     cinc primeres novel.les : "El aguila del Imperio", "Roma Vincit", "Las garras del Aguila", "El aguila abandona Britania". El següent llibre "La profecia del Aguila" és una aventura pont on els protagonistes entren en contacte amb el mar, en haver de lluitar contra uns pirates. Les dues següents novel.les "El aguila en el desierto" i "Centurión" esdevenen al proper orient. Concretament l'autor situa l'acció en un entorn desèrtic en la frontera amb l'imperi Part. Les dues següents novel.les "Gladiador" i "Legión" esdevenen a Xipre i Egipte. En la primera assistim a una revolta d'esclaus i la segona situada a Egipte comença com una persecució dels esclaus fugits, però tot seguit  hi apareixen conflictes fronterers amb les Nubis. Tanmateix   aquí l'autor canvia un xic el sistema narratiu en introduir un enemic personal dels dos protagonistes, que lidera primer la revolta d'esclaus i després els fugitius a Egipte. I alhora consolida la relació sentimental de Cato amb una noble romana encetada en l'etapa del proper orient. La darrera novel.la s'anomena "Pretoriano" situa l'acció a la mateixa Roma. I beu directament de l'ambient dibuixat per Robert Graves a "Jo Claudi". Com podeu comprovar l'autor ens fa una panoràmica bén àmplia de la vida en ple imperi romà sota Claudi.

Tota la série té una homogeneïtat notable. Ens trobem amb un conjunt de novel.les que funcionen de forma eficaç. I a  més són  addictives i entretingudes. L'autor equilibra bé els canvis necessaris per evitar que siguin repetitives i els el.lements de continuïtat. Cal deixar clar que no ens trobem davant de peces literaries de primer nivell. Sinò d'una serie de novel.les que tenen com a vocació l'entreteniment. On els personatges evolucionen mica en mica entre batalles, lluites i enfrontaments en la variada geografia de les fronteres i ciutats romanes.

Si voleu diversió bén carregada d'acció sense massa subtileses (però tampoc plana i descerebrada)  de bén segur que disfrutareu aquesta sèrie.
Jordi Riu

Pots comprar on-line els llibres d'aquesta saga a llibrerialagralla.cat

Cap comentari