My Instagram

August

August és una novel.la històrica on l'autor fa una biografia de l'emperador Octavi August.  Williams ens fa un retrat  a partir de tres arees i multiples punts de vista.

El primer dels retrats és l'August jove, nebot de Cèsar, just en el moment que comença el seu assalt del poder.  Williams es serveix per retratar el jove i ambiciós polític romà de Mecenes i Marc Agripa.  Els seus amics més propers. El segón retrat ens el fa de l'August adult en l'apogeu del seu poder.  El mitjà que tria aquest cop són els seus intims, Julia  la seva filla, Horaci i Virgili, els seus poetes preferits.  Aquest August és un personatge familiar. El tercer retrat, és de fet un autoretrat.  August ens parla de si mateix amb l'excusa del seu epitafi. 

És per tant la superposició d'aquest tres retrats que ens donen una visió prou rica i complexa d'aquest personatge clau en la consolidació de l'Imperi Romà.

D'altra banda, a més la caracterització del personatge, i del retrat d'una època; val a dir que del tot assolits.  Per a mi el més interessant  és que el llibre és una reflexió sobre el poder i les seves fronteres.  L'autor ens descriu l'ambició per assolir-lo. Les accions que cal fer per conservar-lo i les repercusions del seu ús, tant públiques com privades.  Alhora que el personatge i autor reflexionen sobre poder, ens el mostren  i ens parlen de com aquest poder esdevé quelcom fluid i dens que impregna i modela totes les relacions que envolten l'emperador.

En resum, crec que estem davant una gran novel.la, que a més és una novel.la històrica.  El seu nivell literari és equiparable a Jo Claudi de Robert Graves.  L'autor és capaç de crear a través de moltes veus, totes elles bén definides i totes dotades de força i personalitat, un retrat alhora viu i profund d'August, del seu món interior, del seu àmbient i de les relacions que el van marcar i que ell va determinar.   


Jordi Riu

AUGUST
John Williams
Edicions 62
PVP: 21.95 euros

Llegeix el primer capítol aquí PDF

Pots fer la teva compra on-line a llibrerialagralla.catCap comentari