My Instagram

Viu Sant Jordi a les llibreriesViu Sant Jordi a les llibreries
Ara que s’apropa Sant Jordi des de Bestiari volem animar a tothom que vagi a les llibreries i ens agradaria reivindicar el seu valor en el món d’avui dia. Les llibreries són espais amb una llarga tradició, però actualment estan vivint un dels seus moments més complexos: la crisi econòmica general, la importància d’internet i la irrupció del llibre digital les han col·locat en una situació molt fràgil. Les llibreries independents viuen amb especial incertesa aquests canvis, però tot i això, continuen essent punts de trobada entre lectors i autors, llocs de descoberta que inciten, com ho han fet sempre, a descobrir, a viatjar i a pensar.

Les llibreries en un moment de canvi
Els llibreters fan mans i mànigues per adaptar-se als nous temps, millorant la seva presència a internet, convivint amb la irrupció del llibre digital o diversificant els productes tot introduïnt material complementari de lectura. En permanent mutació, les llibreries estan alerta dels canvis en el món editorial, dels canvis en les pautes de consum cultural, dels que provoca la innovació tecnològica i tot això ho fan tenint sempre present el seu paper de lectors i d’orientadors de lectors en aquest món tan ràpid i volàtil.

Els llibres a les llibreries
Els llibres es poden comprar a molts llocs per Sant Jordi i la resta de l’any. Com a suplements dels diaris, als supermercats, en grans magatzems, a les llibreries. Tots al mateix preu, perquè la llei del llibre estableix un preu fix per cada llibre. Les llibreries, però, són els únics espais que viuen exclusivament dels llibres que venen, que els permeten continuar oferint aquest accés directe a la cultura escrita i proposant activitats.

Llibres de llibreria: llibres amb valor afegit
El coneixement dels llibres que pot tenir un llibreter d’ofici, que viu i es desviu per ells, és un element que diferencia els llibres de llibreries de la resta. Previ a la seva exposició, els llibreters s’han d’informar de les novetats i seleccionar-les, conèixer-les i pensar per a quin lector les pot recomanar. Els llibres i les persones: pel seu tracte directe i diari, aquest coneixement dels llibres es relaciona directament amb el coneixement dels gustos dels lectors, i les relacions entre llibres i persones que néixen en una llibreria difícilment es poden trobar en un altre lloc.

Amb la cultura
Una llibreria és més que un establiment comercial. Moltes de les petites llibreries de les viles i pobles dels Països Catalans són centres de difusió de la cultura: programen amb regularitat activitats culturals lligades al món del llibre i la lectura. Sovint fins i tot van més enllà, lligant les lletres amb la música, el teatre, el cinema, l’art... La majoria d’aquestes propostes són obertes i gratuïtes, i generen una oferta cultural propera i de petita escala que enriqueix el dia a dia dels municipis. 

Apropa’t a les llibreries

Per tot plegat ens agradaria que aquest Sant Jordi es tingués present la llibreria com el lloc principal on adquirir els llibres que es reglaran. Convidem a reflexionar sobre la importància que tenen a nivell col·lectiu aquests espais i apel·lem a un consum responsable per tal de garantir la seva pervivència, a l’hora que convidem a descobrir la gran xarxa de llibreries independents de Catalunya, un patrimoni no declarat, però del que també ens n’hem de sentir orgullosos. 

Cap comentari