My Instagram

Presentació del llibre Alé de taronja sencera
Dimecres dia 25 de maig ens va visitar en Cesk Freixas per presentar-nos el seu nou llibre Alè de taronja sencera editat per Tigre de Paper, un recull de poemes de collita pròpia i que a l’autor li agrada definir com cançons sense música, ens va comentar que li costa dir que aquestes creacions són poemes. 

En tot cas, és un nou vehicle on ha pujat en Cesk per compartir tot allò que pensa i fa; segons ell, la cultura és una creació del que som i ell no deixa d’escriure preguntes. 

VEHICLE 

Vaig haver de baixar de la poesia, 

Perquè hi havia un senyal que deia 

Prohibida la circulació de vehicles. 

D’inici va explicar-nos el perquè del títol: 

Alè, com a acte reflex, acte quasi involuntari que vindria a ser “un deixar anar”, deixa anar 70 poemes que surten de dintre com l’alè. 

Taronja sencera vindria a ser la metàfora dels Països catalans, amb la taronja com a símbol del país valencià. Vol trencar el mite romàntic de la mitja taronja, de les mitjes persones, i vol reivindicar a la persona com a subjecte polític de ple dret. 

Tots els assistents vam poder gaudir d’un petit recital i comentari d’alguns poemes. En molts d’ells trobem crítiques al sistema patriarcal, al sistema de dominació, al sistema capitalista, a la opressió i els trobem en forma clàssica, hi ha algun sonet, i majoritàriament en vers lliure; també juga amb el cal.ligrama. 

PATRIARCAT 

Mentre un home parla 

davant d’un micròfon, 

un altre senyor 

ha desconnectat 

els cables que hi ha 

perquè quan les dones 

en aquell moment 

breu, just i precís 

ja puguin parlar… 

no se senti res. També trobem algun poema d’amor i alguns amb un toc d’humor. 

PUNT DE PARTIDA 

Al llarg de la història, 

la cançó d’autor 

ha tingut 

els seus alts 

i els seus baixos. 

Jo, 

sense cap mena de dubte, 

sóc dels segons. En definitiva, uns poemes a l’abast de tothom, amb temes totalment actuals i que no deixen indiferent a cap lector, et fan reflexionar i fins i tot formular-te noves preguntes. 

Gràcies Cesk Freixas per venir a La Gralla i compartir una estona amb el petit públic que en aquest digital món del segle xxi encara vol escoltar de primera mà els activistes culturals. 

Resistirem.


Veure fitxa del llibre AQUI

Cap comentari