My Instagram

Ready Player One, un viatge a la cultura dels 80

La novel·la més friki mai escrita?


Any 2044, a la Terra, on si no, escassegen els recursos. La superpoblació és un gran problema, la humanitat viu en torres immenses d'autocaravanes i les grans multinacionals es barallen per les engrunes d'una societat en decadència.
Com tampoc podria ser d'altra manera, l'única via d'escapament de la població és un programa anomenat Oasis, un món virtual on tothom es relaciona, fa negocis, es diverteix ... fins que el seu creador mor i el món es col·lapsa.
En el seu testament proposa el seu últim joc; qui trobi l'ou de pasqua ocult a Oasis es convertirà en l'amo del programa i per tant, en la persona més rica del planeta.

Fins aquí, res de nou... Ready Player One té tots els ingredients clàssics d'una novel·la juvenil d'aventures a l'estil d’El Corredor del Laberint o Els Jocs de la Fam ... llavors la pregunta és: què la fa diferent? que té per què Spielberg hagi decidit dur-la a la gran pantalla i convertir-lo en un dels seus treballs més ambiciosos?

La resposta, per a qui escriu aquesta petita ressenya no és complicada. La dècada dels 80, o al menys això diuen i penso, va ser tota una revolució cultural en molts sentits; música, cinema, moda, videojocs ... tanta és la devoció que tenen molts per aquesta època que darrerament les nostres estanteries han estat poblades de llibres, amb molt bona acceptació, com Yo fuí a EGB, Generación EGB, Yo también leía el Super Pop, Espinete no existe i més recentment, la versió catalana Generació Tomàtic, tots ells amb un denominador comú; la cultura dels 80.
I aquí és on crec que rau l'èxit de la novel·la. Només cal dir que l'autor té un Delorean idèntic al de la pel·lícula Retorn al futur amb el que va realitzar la gira de presentació del llibre, perfectament equipat amb el seu vestit de caça fantasmes ... és un friki de cap a peus. En el llibre es poden trobar referències a moltes de les icones, Michael Jackson, Retorn al Futur, Alien, Blade Runner, Els Caçafantasmes, les primeres consoles d'Atari o Nintendo, Super Mario Bros, l'increïble primer ordinador Spectrum...en voleu més?
Amb tots aquests ingredients, Oasis és un món on el normal és Oasis en contrapartida amb el món real, cruel i violent.

Per acabar dir que no espereu una gran novel·la, ni una gran història. Ernest Cline tampoc ho pretén ... La seva única pretensió és fer un homenatge en tota regla a una cultura i un temps pel qual se sent fascinat i l'èxit radica en que ha arrossegat amb ell a milions de fans que, igual que ell, creuen que aquell temps passat, va ser millor.
Si sou aficionats a la Ciència Ficció amb Ready Player One passareu una molt bona estona i, si a més veu viure els 80, es converteix en lectura obligada.

Veure Fitxa del llibre CAT  CAST


Cap comentari