My Instagram

Richard Ford, Premi Princesa d'Astúries de les lletres

El proper mes d'octubre, a la gala d'entrega dels premis Princesa d'Astúries, l'escriptor nord-americà Richard Ford assistirà per recollir el seu guardó com a guanyador en la categoria de lletres.
Hereu de la millor tradició realista, Ford s'ha imposat en la votació al poeta polonès Adam Zagajewski i s'embutxacarà els 50.000 euros amb els que està dotat el premi a més d'una escultura dissenyada per Joan Miró.
Segons el jurat, Ford ha creat el "mosaic d'històries creuades que és la societat nord-americana". Escrits, on "l'acurat detallisme en les descripcions, la mirada ombrívola i densa sobre la vida quotidiana d'éssers anònims i invisibles conjuguen la desolació i l'emoció".
Una de les grans aportacions de Ford a la història de la literatura és un personatge, Frank Bascombe, al qual ha acompanyat al llarg de tres grans novel·les -'El periodista esportiu', 'El dia de la Independència' (Premi Pulitzer) i 'Acció de gracias'- i el recent llibre de relats -'Francament, Frank'-. Ford ha mimat i cuidat durant anys a Bascombe fent-li créixer i envellir, forjant la falsa però alhora molt versemblant percepció que es tracta del seu propi alter-ego.
Com Bascombe, Ford va ser periodista esportiu, i molt possiblement comparteixen el mateix tarannà compassiu. També és fàcil imaginar a Bascombe amb l'aspecte i les maneres no molt allunyats de Clint Eastwood, segons opinió general.

Richard Ford es va llicenciar en Literatura el 1966 a la Universitat Estatal de Michigan i va començar Dret a la Universitat de Washington a Sant Luis, estudis que va abandonar per seguir un màster d'Escriptura Creativa a la Universitat de Califòrnia a Irvine (1970).

En 1971 una beca de la Universitat de Michigan li va permetre començar a escriure la seva primera novel·la, A piece of my heart (Un tros del meu cor, 1976). Va ser professor en el Williams College de Massachusetts i en les universitats de Princeton, Harvard, Northwestern i Michigan. El 1981 va treballar com a periodista esportiu a Inside Sports, a Nova York, fins que el diari va ser venut, dedicant-se des de llavors per complet a la literatura.

Considerat per alguns l'hereu legítim de Hemingway, influït, com ell mateix ha reconegut, per Faulkner, i qualificat per Raymond Carver com el millor escriptor en actiu dels EUA, mai ha acceptat que se li inclogui dins el "realisme brut", una derivació del minimalisme caracteritzada per la seva tendència a la sobrietat, la precisió i la parquedat extrema en l'ús de les paraules en les descripcions. Ford admet, però, que aquesta adscripció li ha servit per donar-se a conèixer a Europa.

La nostra més sincera enhorabona.


Cap comentari