My Instagram

Asamblea Ordinaria, retrats de la crisi

Asamblea ordinaria

Julio Fajardo Herrero
Libros del Asteroide

De tant estrènyer, la femella pot passar-se de voltes. Sembla que podrà donar una altra volta més, que aguantarà la pressió, però, de sobte, la rosca cedeix i tot el subjectava s'acaba desplomant. Això és, més o menys, el que els acaba passant als protagonistes d'Asamblea ordinària, la segona novel·la de Julio Fajardo Herrero. Uns personatges comuns, herois de les seves rutines quotidianes, que lluiten per tirar endavant sense que la maror de la crisi s'emporti per davant els febles pilars en què s'ha sustentat la seva existència. Membres anònims de la societat que narren la seva història al lector com si d'una assemblea es tractés, explicant de viva veu les situacions ordinàries que els expliquen com a persones.

La crisi no només els afecta en el pla econòmic. No només els priva de capritxos, com una foto emmarcada de la seva filla al matrimoni protagonista d'un dels monòlegs. Una parella en què ell no treballa i tampoc aconsegueix vendre o llogar un pis que és una càrrega massa pesada per a la família. No només els fa témer els complicats finals de mes plens de factures de pagaments endarrerits, com li passa a una dona septuagenària que arrossega el càstig d'haver confiat els seus estalvis als trucs de màgia d'un malmès banc. La crisi no només els ofega en els seus treballs perquè donin més de si mateixos en menys hores, com li passa al jove que dóna veu al tercer dels personatges. Un jove que, lentament, aconsegueix desemmascarar la veritable cara que s'amaga sota la careta de progre del seu cap.

La crisi, a més, els afecta amb més subtilesa en un pla més profund: el psicològic. Tots els personatges de la novel·la són conscients, en diferents mesures, de com la precarietat els va canviat la seva forma de mirar el món i als que els envolten. Aquesta crisi que, per a un dels personatges, només és «un pla dissenyat en base al que tenien calculat que els ciutadans seríem capaços de suportar en cada fase, i concebuda més que res per anar a poc a poc acostumant-nos a tenir bastant menys », i que es durà per davant als seus antics jos.

Comença a llegir el llibre PDF

Fitxa del llibre AQUI

Cap comentari