My Instagram

Ens ha agradat...Els nois del Zinc

Els nois del zinc

Svetlana Aleksiévitx

Raig Verd Editial


Svetlana Aleksievitx ens ofereix a “Els nois del Zinc” un suma d'entrevistes a una multitud de persones que es es van veure afectades per la guerra de l'Afganistàn. L'autora entrevista gent de tots els àmbits, des de soldats rasos a profesionals d'el.lit, civils, vídues, mares, supervivents, metges, infermeres, etc. L'efecte que assoleix l'autora amb aquest mètode és crear un gran fresc, en el qual la suma de vivències personals i per tant subjectives acaben conformant una visió global i quasi objectiva d'aquell conflicte.

Més enllà de la tristor, la violència i la desesperació que emana el llibre, el que em va impressionar més va ser com tota una generació va ser sacrificada a l'Afganistàn per no res. En aquella guerra que avui tothom intenta oblidar s'hi va consumir una generació sencera tant físicament com moralment. La guerra de l'Afganistàn va obligar a moltissima gent a assumir que els havien educat per viure en un món irreal, un món corrupte, cruel, que els hi demanava que es sacrifiquessin pel bé de l'internacionalisme. Però que quan van tornar s'esforçava en fer-los desaparèixer. Alhora tothom va descobrir que el règim en el qual vivien, i molts d'ells en el qual creien, era de cartró pedra, cruel, trampós i sobretot corrupte. Aquesta caiguda moral de tota una generació crec que explica en part per què i com va caure l'antiga URSS. I fins hi tot explica un personatge com Putin.

En resum, els nois del Zinc ens parla d'una guerra, dels que hi van cobatre, però també dels que en van rebre les conseqüències. L'autora para una especial atenció a les mares, que són les que entomen tot el dolor. Però alhora retrata també la fi d'una època, de la qual la guerra d'Afganistàn va esdevenir (per dir-ho així) un fussible.


Jordi Riu

Veure fitxa del llibre AQUI

Cap comentari