My Instagram

Bob Dylan Premi Nobel de Literatura 2016


Avui, a les 13:00 hores, la secretaria de l'acadèmia sueca, Sara Daniues, ha anunciat que el mític cantant de 75 anys, Bob Dylan ha estat guardonat amb el Premi Nobel de Literatura per "per haver creat una nova expressió poètica dins de la gran tradició americana de la cançó ". Es tracta doncs, del primer músic en aconseguir-ho.
Nascut al 1941 a Minnesota, Robert Allen Zimmerman (el nom de Bob Dylan el va adoptar més endavant) va començar la seva carrera al 1959 tocant per les cafeteries de la seva ciutat i després d'uns anys anant d'aquí cap allà, al 1962 finalment va publicar el seu primer treball Bob Dylan. 
L'aceptació es prou bona i de seguida comença a treballar en noves cançons. En el transcurs d'alguns mesos compon temes com Blowin' in the WindMasters of WarTalkin' World War III Blues i Oxford Town, que esdevenen himnes del moviment pacifista. El maig de 1963 es publica The Freewheelin' Bob Dylan, el seu segon i molt esperat àlbum. Dos mesos després de la publicació, Dylan apareix al Festival Folk de Newport, on és saludat com el profeta de la revolució juvenil. Allà canta Blowin' in the Wind davant de 46.000 persones, acompanyat a l'escenari per Joan Baez i Pete Seeger.
Fins a finals dels 60, la seva carrera va ser molt prolífica; però aleshores es va convertir al cristianisme (Dylan era jueu de naixement) i a partir d'aquí la seva música es va convertir en més espiritual, fet que no va agradar gaire als seus seguidors. A les acaballes dels 80, va patir alts i baixos va passar a formar part del grup Travelling Wilburys junt amb George Harrison, Roy Orbison, Tom Petty i Jeffe Lynne.
Bob Dylan gairebé 40 discos d'estudi al mercat. De les últimes dècades destaquen Love Theft (2001), Modern Times (2006) Tempest (2012) o Fallen Angels (2016). També ha publicat diversos recopilatoris com The Essential Bob Dylan i Bob Dylan Live. 1961-2000, que Columbia Records va treure a la venda coincidint amb el seu 60 aniversari. Amb aquest premi, Dylan haurà trencat tots els pronòstics que situaven Haruki Murakami, un cop més, com el guanyador d'aquest any.
Al proper mes de desembre es farà l'entrega del guardó pel qual felicitem a Bob Dylan, una de les icones vives de la història de la música.

Cap comentari