My Instagram

Argelagues de Gemma Ruiz, ens ha agradat i molt

ARGELAGUES

Gemma Ruiz
Editorial ProaArgelagues és una excel·lent novel·la que retrata la història d'una família. En ella es posa de relleu l'heroisme diari de les dones que durant la guerra civil recorrien els camps i cases de pagès cercant menjar, els abusos a les fàbriques, les brutals jornades de treball i les no menys brutals condicions de treball a les fàbriques. Així com la duríssima vida a pagès ben allunyada de qualsevol visió idealitzada. 
Estem davant d'una novel·la que abasta un segle en la vida d'una família. I encara que de fet es una saga familiar, l'eix central que sosté la novel·la i la família són tres dones. És a través dels seus ulls i de les seves veus que veiem com una noia de Castellfollit i una altre de Múrcia arriben a Sabadell. Com s'abandona la pagesia per anar a la fàbrica. I com es construeix una industria (i algunes fortunes) damunt de les espatlles de gent treballadora i molt molt complidora. 
Més enllà de la trama i dels seus personatges, que ja són fascinants per si mateixos, cal destacar la forma en que està escrita. És una novel·la creada a partit de l'oralitat. El text és basteix damunt les veus dels personatges. És una novel·la on els personatges parlen de debò. Cadascun d'ells amb uns orígens i una biografia que el dota d'una veu personal. L'autora aconsegueix crear un tot harmònic encaixant les veus de cadascun dels personatges. És aquesta oralitat, aquest gust per fer parlar els personatges, i que siguin ells mateixos, amb les seves pròpies paraules que ens expliquin la seva pròpia història el que fa fascinant la novel·la. Constantment hom té la sensació de sentir-los realment enlloc de llegir-los.
En resum: Argelagues és una saga familiar, però també és un retrat de com un tros del país va passar de ser agrícola a ser industrial, i quin preu van pagar els que van fer-ho. Però Argelagues va més enllà ja que fa aflorar en cada personatge una veu personal pròpia gràcies a la qual la Gemma Ruiz compon un mosaic que va de Castellterçol a Múrcia, Vacarisses, Sabadell i arriba fins hi tot a Venècia. Jordi Riu

Llegeix el primer capítol PDF

Veure fitxa del llibre AQUI


1 comentari:

  1. Un bon llibre que ha estat èxit de vendes el 2016, a molts indrets de Catalunya. El tinc pendent.

    ResponElimina