My Instagram

31 de maig de 1938El proper dijous 31, la ciutat de Granollers celebrarà els 80 anys del bombardeig perpetuat per l’aviació italiana sota les ordres del bàndol nacional durant la Guerra Civil. A les nou i cinc minuts del matí, l’aviació feixista va bombardejar el centre de la ciutat en un dia de mercat, amb els carrers i les places com la Porxada plenes de gom a gom.  El nombre de morts i ferits es calcula que va ser de 224, 124 dones i 84 homes.
Són uns fets que la nostra ciutat no pot i no vol oblidar. Per aquest motiu, els actes de commemoració ja fa uns mesos que es van iniciar i es perllorgaran fins al gener del 2019. Però sens dubte, aquesta setmana serà intensa: podreu gaudir de visites al refugi i a diferents espais de memòria, l’exposició “Indústries en temps de guerra (1936-39)” a la Tèrmica, concerts, documentals i com no pot ser de cap altre manera, l’acte memorial al cementiri que se celebra cada any.
Nosaltres volem fer una petita contribució en forma de llibres: aquest mes s’ha reeditat i presentat  Les cendres del silenci de
Fitxa del llibre
Lambert Botey i Berta Ventura (Alpina). La novel·la gira al voltant d’aquest dia fatídic i inclou un annex amb la llista dels caiguts aquell dia, diferents testimonis i el resum de l’article Quinze aviadors, 224 morts de Ferran Polo al 9 Nou l’any 2013, que inclou els noms dels aviadors que tant mal van infligir.
Us recordem també la novel·la Los silencios del olvido de Jota López Mas (Tandaia). L’obra
Fitxa del llibre
transcorre a París, però la protagonista indaga sobre el seu passat: el 31 de maig va perdre els seus pares al bombardeig de Granollers i evidentment, queda marcada de per vida. I finalment, una obra de no ficció que trobareu entre els nostres prestatges és Granollers, el bombardeig de 1938 de Joan Garriga (Ajuntament de Granollers) dins la col·lecció Coneguem Granollers. En aquest cas hi trobareu les dades referents a aquell dia: articles, cronologia, fotografies i molt més.
Desitgem que aquest petit article us desperti la curiositat i us faci partíceps d’aquests actes commemoratius perquè no ho podem oblidar.


Marina Santaeugènia

Cap comentari