My Instagram

La Batalla entre Carnestoltes i Quaresma


LA BATALLA ENTRE CARNESTOLTES I QUARESMA

De Carrus Navalis...

Ja a l'antic Egipte, o sigui fa ja una bona pila d'anys, es feien festes on els rics es disfressaven de pobres i els pobres de rics com a símbol d'igualtat social. Les comitives seguien la figura sagrada d'un bou mentre cantaven i ballaven pels carrers.
A Grècia, els pobres es passejaven en una carreta transformada en un vaixell, per imitar els rics en algun dels seus viatges a llocs exòtics que ells mai podrien visitar. A sobre d'aquests vaixells es feien representacions teatrals en honor al déu del vi Bacus, on els ballarins i cantants llançaven flors i imitacions de monedes com si fossin uns potentats. A aquests vaixells en llatí se'ls coneixia com a Carrus Navalis, que mal pronunciat pel poble, es va transformar en Carnavallis. Tenim aquí doncs una primera referència clara al Carnestoltes i que ens dona una idea de l'antiguitat i possiblement l'origen d'aquesta festa que va anar passant de generació en generació convertint-se clarament en una festa pagana on el llibertinatge, la sàtira i el desenfrenament eren els seus senyals d'identitat.

...a Carne Levare”

Pieter Brueghel el Vell:
 
La batalla entre Carnestoltes i Quaresma
A començaments de l'edat mitjana, l'església catòlica va intentar suprimir-la argumentant que la paraula Carnaval procedia del llatí Carne Levare, o el que és el mateix l'abandonament de la carn i per tant, l'associaven a la Quaresma, període on els catòlics no mengen carns. Així doncs, quan el catolicisme es va convertir en la religió oficial de l'Imperi Romà, aquesta festa va ser perseguida i eliminada sistemàticament per ser considerada com a pagana...però, evidentment, no ho van aconseguir per ser una celebració molt arrelada al poble.
Avui dia, però, s'ha convertit en una festa multitudinària que s'ha reduït a balls de màscares i a desfilades de carrosses (las Carrus Navalis d'avui dia) espectaculars amb més o menys gust, carregades d'un erotisme i/o exotisme que desplaça tota la càrrega insurgent i burlesca de les antigues festes paganes que li han donat origen.

Tot i així, és innegable que estem parlant d'una de les festes més arrelades i amb més tradició de tot el món...però si puguesiu triar que triarieu Carrus Navalis o Carne Levare?Cap comentari