My Instagram

De viatge pel món friqui

Entrada a les Galeries Maldà pel Carrer Portaferrissa

Poster de la pel·licula FREAKS
A la fi del segle XIX, a les persones que presentaven alguna malformació o simplement eren estranyes o extravagants se'n deia "Freaks", terme anglosaxó que fa referència justament a les coses estranyes o extravagants. No era estrany veure "freaks" en els circs o fires de l'època; dones barbudes, homes-elefant, nans....escenari que va quedar perfectament plasmat en la pel·lícula "La parada dels monstres" ("Freaks" en anglès) dirigida per Tom Browning en 1932 i que definitivament va donar popularitat al terme.
El significat, al llarg dels anys, s'ha anat adaptant als canvis socials incorporant accepcions, sobretot a la fi dels seixanta amb l'estrena de "The fabulous furry Freak Brothers", un còmic underground protagonitzat per 3 hippies a la recerca de festa i drogues que
satiritzaven les polítiques americanes de dretes i a les persones
conservadores.
Com no, va arribar a casa nostra i es va adaptar com friqui, termeque actualment s'utilitza per a catalogar a persones extravagants i/o amb obsessions extremes de temes concrets dels quals es converteixen en autèntics especialistes... encara que també entren en aquest grup personatges televisius com Carmen de Mairena, Paco Porras o Josmar entre molts altres. Però nosaltres ens centrarem en el primer grup.
Cartell publicitari del Dia de l'orgull friki
Els friquis, els autèntics, són els que s'interessen per coses quenormalment són considerades impròpies per a l'edat que es té, i normalment no solen estar acceptats ni ben vists per la societat. El cas és que el fenòmen ha crescut tant que fins i tot es va establir el 25 de maig com el "Dia de l'orgull friqui" (25/05/1977 estrena mundial de Star Wars") per a reivindicar que no són un grup minoritari i el seu dret al fet que les activitats que practiquen (llegir còmics, jugar a jocs de rol) siguin acceptades per la societat i no menyspreades, pràctica que s'ha estès per diversos països del món, inclòs el nostre des de l'any 2005 i per descomptat a la nostra llibreria, instaurat per un petit grup d'irreductibles i amb secció pròpia des de fa un temps (encara en fase de creixement).
Amb l'ànim d'instruir-nos en les arts del friquisme, una avançada del Escamot Gralleru va viatjar fins a Barcelona per a fer un volt per les Galeries Maldà, les que van ser considerades com la milla d'or del comerç barceloní allà pels anys 50 i fins fa poc, un laberint de comerços buits.
Carreró Malda, la primera botiga temàtica
de Harry Potter
L'empresa Reino de juguetes venia merchandising per internet, però la xarxa se'ls va quedar petita i van decidir buscar un lloc físic on poder exposar els seus productes, un petit local al centre de Barcelona i el va trobar a les Galeries Maldà convertint-lo en la primera botiga temàtica de Harry Potter d'Espanya. El 5 d'octubre de l'any passat obria al públic el Carreró Maldà i al gener, les cues de clients arribaven fins al carrer. Les galeries semblaven tenir un noufutur i la confirmació va arribar al març d'aquest mateix any amb l'obertura de la Thrones Store (especialitzada en Joc de Trons), una segona de Harry Potter (més especialitzada que l'anterior) la Kamehame Shop (Bola de Drac), un superfriqui market (on es poden trobar productes alimentaris com el Foc Valyrio, el vi de llàgrimes d'Unicorn o cereals Super Mario Bros, entre altres) i una botiga temàtica dels famosos Funko.
El Hangar Galáctico, la
darrera botiga en obrir.
L'acceptació ha estat tan gran que altres llicències o gent emprenedora ja s'han animat a obrir les seves botigues, la més recent El Hangar Galáctico, amb productes de Star Wars, i que vaticinen que abans d'acabar l'any, seran un centre de referència del món friqui.
Si us considereu friquis autèntics, no podeu deixar de visitar-les si teniu oportunitat i si no, us recordem que a la nostra "freak-section"trobareu tota mena de merchan de Joc de Trons, Star Wars, Marvel, DC còmics, Bola de Drac i més.
Us convidem a venir i us animem a que ens doneu també la vostra opinió d'experts...us animeu?


Cap comentari