My Instagram

Els avantpassats dels llibresL'ésser humà, des dels seus inicis fins avui sempre ha tingut la necessitat de comunicar-se, d'expressar-se. De fet, es pot afirmar que aquesta necessitat ha estat un pilar bàsic en la supervivència de l'espècie: el fet de poder comunicar-se i transmetre i el fet de saber escoltar i processar la informació per a conèixer el món que ens envolta i així poder adaptar-nos.
Per a expressar gràficament aquest coneixement i donar-li cohesió i durada en el temps, es va fer necessària l'escriptura. Ja al IV mil·lenni abans de la nostra era, a Egipte i Mesopotàmia apareixen els primers pictogrames que no són una altra cosa que imatges o símbols que intenten representar les coses tal com són.
Aquest sistema va anar evolucionant cap a formes d'escriptura que interpretaven un so o signe concret i es va passar als sistemes sil·làbics, on cada paraula es descomponia en síl·labes i cada síl·laba estava representada per un signe concret. Cap al 1500 a.C., els habitants de Canaan (Palestina) van idear un sistema conegut com a Alfabet... us sona?
El suport més antic d'escriptura és la pedra, encara que el més utilitzat va ser la fusta i no va ser fins al voltant del 3000 a.C.  quan en l'antic Egipte es va començar a utilitzar el Papir que va ser també el principal suport de les cultures grega i romana.
El papir està fet amb tiges de plantes i s'escrivia en ells amb un calam (una tija de canya tallada obliquament) o plomes d'ocell i tinta negra feta amb carbó vegetal i resina i tinta vermella per a escriure els títols o encapçalaments. Era un material fràgil i incòmode, sobretot per als copistes i va començar a ser substituït pel pergamí, un material realitzat amb pell d'animal, que després d'un procés d'eliminació de la dermis i la hipodermis, deixant únicament la dermis que després d'un estirament final, es convertia en una fulla en la qual escriure. La ciutat de Pèrgam es va convertir en la productora per excel·lència, donant el seu nom a aquest material.
Pergamí i papir van conviure molts anys, però el pergamí va reemplaçar al papir per ser un suport més fàcil d'aconseguir i sobretot més durador i de millor qualitat. Inicialment i per ser un millor suport però més car, s'emprava per a copiar els llibres de bona factura i el papir es va quedar per a petites composicions literàries o obres de caràcter subaltern però el fet que es pogués escriure per les dues cares, rentar i raspar per a poder reutilitzar i que podia cosir-se va fer que ja en el segle II la seva utilització fos una cosa corrent en l'Imperi Romà.
La utilització d'aquest material, també va influir a l'hora enquadernar els llibres. Fins al moment, els exemplars consistien en
la unió de diversos papirs encolats que s'enrotllaven i ficaven dins
d'un tub. Alguns exemplars, com les cròniques de Ramses, sobrepassaven els 40 metres de llarg, a més, estan escrits per una sola cara i el text estava disposat en columnes, en canvi a partir dels segles II i III fa la seva aparició el còdex, on el llibre ja no és un rotllo continu sinó un conjunt de fulles cosides i enquadernades. Per tant, podem dir que els llibres actuals, són els seus descendents directes, encara que amb l'arribada de la impremta en el segle XV, la paraula va quedar reservada únicament per als llibres escrits a mà.
Si heu arribat fins aquí, felicitats , sou uns autèntics entusiastes dels llibres per aguantar-nos el rotllo, però era necessari fer-vos aquesta "petita" introducció per a veure si aconseguíem que us piqués el cuquet....Voleu experimentar la sensació de fabricar el vostre propi còdex com ho feien antigament? Perquè no us podeu perdre el taller d'aquest dissabte 16 de març a L'Adoberia de Granollers (plaça de l'Església, 7), on ens ajudaran a crear-ne un amb les antigues tècniques de cosir els quaderns a mà i usant pells per a les cobertes.
A més, podreu emportar-vos la vostra "obra". Tot això gratuïtament, això sí, les places són limitades així que heu d'afanyar-vos a apuntar-vos.
El taller estarà dirigit per Elena Pérez, arqueòloga i experta en enquadernació.


Més informació e inscripcions AQUI


Cap comentari