My Instagram

UN ADÉU MÉS A JOAN SOLÀ


Potser vem ser molts els que vàrem intuir que darrera la carta de comiat que Joan Solà publicava al suplement de cultura de l’Avui, anunciant el seu cessament després de vint anys escrivint-t’hi, s’hi amagava un adéu en el sentit més ampli de la paraula. Com deia la periodista Anna Ballbona en motiu de la mort d’un altre mestre, Joan Triadú, se’ns acaben els savis.

Poques coses podem dir sobre aquest estudiós de la llengua que no s’hagin dit ja. Aquells que tenim sensibilitat lingüística –cada vegada més a la baixa- i no vem gaudir del priviligi de tenir a Joan Solà com a professor l’hem pogut conèixer a través dels seus escrits i és admirable veure que hi ha grans homes del món de la cultura que toquen de peus a terra i transmeten allò de que per parlar correctament no cal fer ús d’un català rebuscat ni pompòs, que la llengua que sobreviu és, en definitiva, la de cada dia, la familiar, la “nostra”, que en deia ell.

Sembla que Solà va ser un home proper i amb un sentit de l’humor que ja es deixa palpar en els seus escrits.Un home apassionat amb allò que feia, que prenia notes continuament o que s’entusiasmava llegint les entrades del diccionaris perquè, com bé deia, així s’apren molt.

D’ell n’hem après moltíssim. Li agraim enormement la seva tasca i no oblidem el què ens ha ensenyat aquest gran lingüista. Hem d’estimar la nostra llengua i plantar cara a tots aquells que s’entesten en posar-li pals a les rodes amb l’objectiu de que aquesta sigui respectada i se la consideri tan important com qualsevol altra.

E.P.

Cap comentari