My Instagram

75È Aniversari AuschwitzEl 27 de gener de 1945, l’exèrcit Roig alliberava els 7.500 presoners que hi havia a Auschwitz-Birkenau, el camp de concentració més gran de l’Alemanya nazi. Aquest dilluns fa justament 75 anys d’aquest dia que posà fi al pitjor horror humanitari de l’últim segle.
Viure amb tant sols un parracs que no aïllaven del fred hivernal, les malalties, la manca d’higiène, els treballs forçats i les continues vexacions dels nazis eren el dia a dia que ha estat plasmat per diferents supervivents en novel·les i memòries:

Fitxa del llibre
A “999. Les primeres dones d’Auschwitz” hi trobareu la historia de les primeres dones que van entrar a aquest camp d’extermini condemnades. Totes elles van sortir en un tren d’Eslovàquia amb la promesa de feines que no podíen rebutjar. És la darrera novetat sobre el tema i constitueix un relat de sororitat i resistència. 
Fitxa del llibre

Un dels clàssics sobre el tema i que atany als catalans, és “Els catalans als camps nazis” que Montserrat Roig va publicar per primera vegada al 1977, just un mes després de la mort de Franco i amb gran repercussió mediática, i que ha estat reeditat darrerament. Hi trobareu el testimoni d’una cinquantena de supervivents de diferents camps de concentració i una visió plena de sentiments. 

Fitxa del llibre
La novel·la recentment publicada per Club Editor, “El monstre de la memòria”, ens interpel·la per preguntar-nos amb qui s’identifica la gent que visita els camps. Sembla que els camps s’hagin convertit en una atracció turística quan el protagonista de la novel·la aconsegueix feina  als principals camps polonesos i decidirá agafar el rol de guardià del record. 

Fitxa del llibre

Una altra novel·la també publicada recentment per Asteroide en castellà i Club editor en català és “Cap de nosaltres tornarà” de Charlotte Delbo, que va ser enviada a Auschwitz-Birkenau el 1943 per formar part de la Resitència francesa. Aquest volum inclou els dos primers llibres de la trilogia “Auschwitch i després” on hi relata les seves vivències. 

Fitxa del llibre
Finalment, us parlarem de l’únic llibre escrit directament a Auschwitz. Va ser el llibre d’un metge neerlandés que un cop alliberat el camp es va unir a l’exèrcit roig. Eddy de Wind, posteriorment, es va dedicar a curar el que ell anomenà el síndrome del supervivent. El llibre “Auschwitz última parada” es va publicar per primer cop al 1946 i ara ho podeu tornar a fer. 

Tots aquests llibres ens hauríen de servir per reflexionar sobre la memòria històrica. Sobre el fet de que visitar un camp de concentració és un acte de memoria, de solidaritat i d’empatia cap a les víctimes del gran horror nazi i fer-nos despertar i no permetre que tot aquest horror es torni a produir.

Cap comentari