My Instagram

La Brigada lluminosa; antibel·licisme, distopia i teletransportació"La brigada lluminosa" és una novel·la que a parer meu consta de tres components principals. El primer d'ells és la teletransportació que la situa com una novel·la de ciència ficció de primer ordre. La teletransportació és l'eix bàsic sobre el que s'assenta l'acció. Emperò estem davant una teletransportació  mecànica, física, molt allunyada de la teletransportació que observem a Star Trek que és asseptica, i quasi sempre segura.  

El segon component és el context sociopolític. Ens descriu un món devastat pel canvi climàtic i la guerra que està  dominat per grans corporacions que han arribat a assolir un domini continental. Sols hi ha possibilitats d'aconseguir una vida digna si s'assoleix la ciutadania corporativa. Cosa que condemna a la més absoluta miseria a tothom qui no la té. I empeny a molts a lluitar per tal d'assolir-la. Qualsevol d'aquests dos elements ja hauríen estat suficients per tenir davant una novel·la magnífica, però el que la fa extraordinària és el tercer component, un ferotge antibel·licisme. És aquest antibel·licisme el que encaixa i solda els elements que us he dit més amunt per crear una grandíssima novel·la de ciència ficció. És aterridorament distòpica i alhora transmet el missatge que la guerra és un malbaratament de vides, de gent  jove i d'il·lusions. 
En conclusió sols em queda per dir que "la Brigada de lluminosa" és una novel·la extraordinària que conjuga magistralment elements de ciència ficció i distòpics amb una duríssima crítica a la guerra equiparable a alguns clàssics del gènere com per exemple "Res de nou a l'oest" d'Eric Maria Remarque. I si això no fos suficient cal destacar que és absolutament addictiva i traduïda al català magnificament. Una autèntica bomba de Mai Més.

Jordi Riu

Cap comentari